A murit Ivan Patzaichin. Povestea vieții celui mai bun canoist din lume

0
789

Vestea morții lui Ivan Patzaichin, răpus duminică, 5 septembrie, de cancerul pulmonar care l-a doborât la pat în ultimele luni, lasă un gol imens în sportul românesc și în societatea noastră, având în vedere, performanțele, personalitatea și viața multiplului campion olimpic care are o poveste de succes construită pe o muncă de Sisif.

Interviu de colecție cu Ivan Patzaichin

”Povestea lui Ivan Patzaichin a fost plămădită în apele Dunării și a crescut pe aripi albe de pelican. Viața lui Vaniușa, cum era alintat, are arome de ciorbă de pește și de nuferi, miroase a sudoare de pescar onest, a salcie și a mâl înflorit sub buze de plaur…

Dacă ar încăpea într-o carte, istoria nefardată a lui Potzaichin, cum greșit i-au scris alții în buletin, ar avea, cu siguranță, coperte tari ca venele ce-i brăzdează brațele și inima. Încercând să scriu despre Ivan Patzaichin, îmi închipui un bărbat mândru cu suflet de copil care te privește în ochi și te încurajează. Așa și e – iată-l! – , stă în fața mea, modest, cu palmele lui mari, ca niște lopeți, desmierdând stângaci o cană pântecoasă cu cafea botezată.

Trage cu nesaț din țigară și, din cercurile de fum care se amestecă în aerul stricat al Bucureștiului, se desprind icoane cu bunici și părinți, contururi de medalii rotunde, eșecuri, iubiri, visuri împlinite, nostalgii… Nu vă lăsați intimidați de dulcegării! Urmează povestea unui campion.

/evz.ro/a-murit-ivan-patzaichin-povestea-vietii-celui-mai-bun-canoist-din-lume-si-mottoul-favorit-foto.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.