Dacă tot pregătim meniul sărbătorilor pascale, de pe masa locuitorilor Deltei Dunării nu poate lipsi scrumbia!

Primăvara, scrumbia este, fără-îndoială, vedeta din farfuriile rușilor lipoveni, care au dezvoltat, de altfel, un adevărt cult pentru acest pește. La Jurilovca, el este gătit în multiple feluri, toate extrem de delicioase, dar și sănătoase (la grătar, afumat, la cuptor sau marinat).
Poate cea mai apreciată formă de preparare a scrumbiei este cea marinată (lacherda – cum spun localnicii).

Rețeta, pe cât de simplă, valorifică la maxim proprietățile acestui pește, cunoscut ca având unul din cele mai ridicate niveluri de acizi grași Omega 3.

Astfel, după ce este curățată, scrumbia face o ultimă baie în apă rece, în forma sa întreagă, după care se taie rondele. Acestea sunt lasate în apă rece, pentru a elimina sângele, apa putând fi schimbata de 2-3 ori, până când bucățile de pește rămân alb-argintii. Următorul pas, după scurgerea apei, îl reprezintă adăugarea sării.

Aceasta se pune cu simț de răspundere, pentru a asigura sărarea temeinică a rondelelor, în timp de câteva ore. Separat se prepară soluţia în care se va marina peștele, formată din 2 părți de apă și una de oțet (optional, aceasta se poate firbe, împreună cu câteva boabe de piper și eventual o frunză de dafin). După ce a acumulat suficientă sare, bucățile de scrumbie sunt clătite din nou cu apă rece și scufundate în lichidul amintit, din care vor împrumuta gustul ușor acrișor.
Pentru grătar, modul cel mai cunoscut de preparare a acestui peşte, vă dau un mic secret… puneţi în interiorul scrumbiei frunze tăiate de leuştean proaspăt, pentru a duce savoarea acestui preparat la un nou nivel!

Indiferent de felul în care este gătit, sau de rețeta urmată, scrumbia este absolut delicioasă și încântă papilele gustative chiar și ale celui mai pretențios mesean.

Poftă bună!

Grădina Zânelor Jurilovca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.